Mixed media
08-09-2019 - 12-10-2019
Opening: Sunday 8 September between 17:00 - 19:00
Rotterdam, both rooms

Manic Patterns                

Samenstelling: Thimo te Duits, curator
 
 
De tentoonstelling Manic Patterns(Manische patronen) brengt werk van kunstenaars en vormgevers samen in een presentatie die het karakter heeft van een installatie. Er is visuele drukte in zowel het werk als in de opstelling. Het is een spel van rust en onrust. Manic Patterns gaat niet over het afbakenen of het bijeenbrengen van disciplines maar veel meer over hoe de deelnemers met verschillende uitgangspunten een gemeenschappelijke passie voor patronen en structuren delen. Herhaling, ordening maar ook het creëren van vrijheid binnen een patroon spelen een overkoepelende rol. Niets is saaier dan veel van hetzelfde. Er is nadrukkelijke aandacht voor de oneindige herhaling van onderdelen van de voorstelling. Hierin schuilt het manische van de titel. Aan de obsessieve herhaling is noch voor de deelnemers, noch voor de beschouwers te ontsnappen. 
De exposanten hebben een gemeenschappelijke interesse in minutieus werk. Het grote gebaar heeft plaats gemaakt voor oog voor detail. Van Less is More is geen sprake. Er is veel aandacht voor behang en textiel, een nieuw aandachtsgebied voor veel designers. Maar ook vanuit de klassieke kunstnijverheid is er nog steeds grote belangstelling voor zich herhalende patronen op vazen en schalen. Het getoonde tweedimensionale werk in de presentatie laat een veel vrijere benadering van patronen zien; niet alleen vormen maar ook teksten zijn bijvoorbeeld in patronen geschilderd.
De portretfoto’s van manisch depressieve patiënten door Carla Kogelman voor de GGZ Amsterdam, gepresenteerd op het behang Labyrintvan Studio Job, vormen een rustpunt in de visuele drukte.
 
Deelnemende kunstenaars en vormgevers
Bas van Beek laat behang en textiel zien. Het zijn schurende varianten op historische voorbeelden van de Wiener Werkstätte en het Bauhaus maar ook op de repeterende tekeningen van Jan Schoonhoven.
Carla Kogelman heeft in opdracht van de GGZ Amsterdam een aantal portretten gemaakt van manisch depressieve patiënten, waarvan er twee in de tentoonstelling te zien zijn.
Wilma Kuil werkt bij voorkeur met textiel. In een stapel lappen met dessins tovert zij door wegknippen een voorstelling tevoorschijn, die geïnspireerd is op Hollandse stillevens.
Wietske van Leeuwen maakt stapelingen van keramische afgietsels van vruchten. Zo ontstaan bizarre schalen en vazen.
Barbara Nanning maakt gelobde glazen objecten die minutieus gedecoreerd zijn met glazen staafjes waarin gekleurde patronen zijn aangebracht.
Kim van Norren schildert verontrustende woorden en teksten op onrustige ondergronden. Op een van haar getoonde werken wordt het woord ERROR vaak herhaald. Error betekent fout maar ook zoektocht.
Bertjan Pot is een succesvolle designer, die de laatste tijd veel in textiel werkt. Hij laat onder andere een kamerscherm zien. Daarnaast zijn er stiksels van opgerold koord met verontrustende voorstelling zoals een naakte man met een slagaderlijke bloeding. 
Gerco de Ruijter heeft een bijzondere loodrechte fotografische blik vanuit de ruimte op de aarde. Hij is op zoek naar onvoorspelbare ritmes en ordeningen.
De net afgestudeerd Robin Speijer heeft al naam gemaakt met haar schilderijen van gedrapeerd textiel. Haar weergave van weefsels is een aaneenschakeling van details.
De ontwerper Sebastiaan Straatsma heeft zich de laatste jaren ontwikkeld tot expert in het werken met twee-componenten kunststof. Met injectiespuiten maakt hij obsessief nauwkeurige monumentale dekselvazen met beangstigende voorstellingen en teksten.
Studio Job is internationaal bekend. Ze zijn uiterst veelzijdig en zijn obsessief dol op decor. In de tentoonstelling wordt hun behang Labyrint getoond.