Vintage silver gelatin silver prints
25-03-2018 - 21-04-2018
Opening: Sunday 25|03|2018 between 16:00 - 18:00
Rotterdam, both rooms

Peter Martens (1937-1992)is één van de beste straatfotografen die Nederland heeft gekend. Martens werkte voornamelijk in zwart-wit en maakte gebruik van grofkorrelige film, wat zijn dikwijls keiharde foto’s nog extra rauwheid verleent. Hij publiceerde zijn internationale en sociaal bewogen reportages  in weekbladen als Panorama, Nieuwe Revu en De Tijd.

 

Martens won een aantal prijzen bij World Press Photo. En in 1988 werd hij uitgeroepen tot Fotograaf van het Jaar. Hij was een van de weinige Nederlandse fotografen die het schopte tot nominee van het vermaarde fotografencollectief annex agentschap Magnum.

 

De Rotterdammer Peter Martens, had een scherp oog voor de verschoppelingen in de samenleving. Bedelaars in Calcutta, mismaakte zwervers in Kenia en gewelds slachtoffers in New York: ze figureren veelvuldig in zijn werk. Politie en leger konden daarbij rekenen op zijn kritische blik.

 

Minder bekend zijn de portretten die in ‘Portretten van Peter Martens’ zijn opgenomen. Martens maakte de meeste begin jaren zestig van zijn generatiegenoten; jonge Rotterdammers die zich ophielden in onder meer café de Fles aan de ’s Gravendijkwal. Ze werden ook wel getypeerd als ‘de Lijnbaanjeugd’.

 

De foto’s, alle zwart-wit en vintage drukken, geven een schitterend beeld van jonge Rotterdammers; ‘artistiekelingen’, in een tijd dat Rotterdam vooral een werkstad was. Een groot aantal van de geportretteerden heeft de afgelopen vijftig jaar ook daadwerkelijk carrière gemaakt in de kunst. Ze hebben mede inhoud gegevens aan de culturele identiteit die Rotterdam op dit moment heeft.

 

Naast de Rotterdamse opnames worden ook indringende portretten getoond van volwassenen en kinderen die Peter Martens tijdens zijn internationale reizen fotografeerde.

 

Afgelopen januari werden ruim 5000 vintage prints door de erfgenamen van Peter Martens aan het Fotomuseum overgedragen.

De medewerkers van dit museum, Martijn van den Broek en Carolien Provaas lichten het werk van Martens graag toe, aanstaande zondag om 16.30 uur.